Materiały ognioodporne niezbędne podczas budowy pieca chlebowego w altanie

beton ogniotrwały

Projektując ogród, w centralnej jego części obowiązkowym elementem miała być altana w stylu góralskim, zbudowana z bala, z kamiennym „kompleksem” pieców do chleba i pizzy, wędzarni oraz grilla. Komin wspomnianych pieców i wędzarni miał przechodzić przez dach pokryty gontem (prawdziwym drewnianym gontem, a nie imitacją z papy), a ściana z kamienia przylegała do bali będących elementami konstrukcji.
Największym wyzwaniem, jakie przed nami stanęło podczas budowy była izolacja drewnianych elementów konstrukcji, ścian oraz dachu od nagrzewających się elementów pieca, wędzarni oraz oczywiście komina. Niezbędne zatem były odpowiedniej jakości materiały ognioodporne, które właściwie odizolują nagrzewające się elementy od drewna.
Obecnie znakomicie wyposażone składy budowlane oferują wszystko co możemy sobie wymarzyć jeśli chodzi o budowę czy wykańczanie domu, niestety nie wszędzie odnajdziemy dobrej jakości materiały ogniotrwałe.
W takiej sytuacji najlepiej zwrócić się do specjalistycznego sklepu, jeśli oczywiście mamy taki w naszej okolicy. Proszę zwrócić uwagę na sklepy sprzedające np. kominki lub elementy instalacji centralnego ogrzewania ponieważ dzięki ich doświadczeniu instalatorskiemu możemy liczyć na fachową poradę i produkty najwyższej jakości, ponieważ zwykle handlują tymi sami, których używają w swojej pracy na co dzień, mamy przy tym gwarancję, że nie będą zbyt drogie.
Oczywiście zawsze z pomocą może nam przyjść internet oraz kurier. W taki właśnie sposób, w sklepie internetowym kupiłem beton ogniotrwały, który służył jako zaprawa do murowania kamiennego pieca.